OSUWANIE SORPCYJNE W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM

W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM NAJWAŻNIEJSZA JEST JAKOŚĆ GOTOWEGO PRODUKTU. ŚLISKA KONTROLA WILGOTNOŚCI POWIETRZA PODCZAS RÓŻNYCH PROCESÓW PRODUKCYJNYCH JEST UZNANA ZA NIEZBĘDNY DLA UTRZYMANIA TYCH WYSOKICH STANDARDÓW.

Produkty suche
Podczas produkcji i przechowywania suchych produktów, takich jak zupy w proszku i bulion, ważne jest osuszanie pomieszczeń. W przeciwnym razie składniki mogą się zlepiać podczas mieszania lub pakowania. Suche powietrze zapewnia jakość produktu i pozwala na utrzymanie takiego samego tempa produkcji przez cały rok.

Wieże natryskowe i systemy przenośników pneumatycznych
Powietrze główne może być idealnie wysuszone, gdy produkty suszone są w wieżach natryskowych (a także w złożach fluidalnych). Zapobiega to sezonowym wahaniom mocy produkcyjnych. Produkt jest schładzany na etapie chłodzenia przed zapakowaniem, a ponownemu nawilżeniu produktu zapobiega się, jeśli powietrze chłodzące jest osuszone. Powietrze stosowane w układach pneumatycznych można osuszyć, aby zapobiec ponownemu zawilgoceniu i zablokowaniu przenośnika. Jeśli powietrze nie jest osuszone, istnieje ryzyko ponownego zawilgocenia wysuszonego proszku po jego schłodzeniu.

Przechowywanie sera do dojrzewania
Podczas przechowywania sera do dojrzewania utrzymanie temperatury i wilgotności w wąskich granicach jest ważne dla jakości i smaku sera.

Wysuszenie
Podczas suszenia żywności wyższy, bardziej spójny poziom jakości uzyskuje się, jeśli suszenie odbywa się przy niższych poziomach wilgotności. Poprawia to jakość i zachowuje jeszcze więcej smaku.

Udział

Zadaj nam pytanie

Receive the latest news

Subscribe To Our Newsletter

Get notified about new DST articles